Ανανεώθηκε στις 23/3/2022

Μπορεί να μην αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα μας, όμως σίγουρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς φίλους του αθλήματος σε όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών PDC, δηλαδή το Παγκόσμιο βελάκια ή αλλιώς Darts, διεξάγεται κάθε χρόνο. Αρχίζει πάντοτε τον Δεκέμβριο, ενώ ο τελικός είναι τον Ιανουάριο.

Φυσικά θα έχεις παρατηρήσει ότι στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι δείχνουν να ασχολούνται με αυτό το μεγάλο γεγονός στα βελάκια. Ακόμα και οι καλύτερες στοιχηματικές εταιρείες στην χώρα μας έχουν συμπεριλάβει στο κουπόνι τους, το μεγαλύτερο τουρνουά στο άθλημα των Darts. Πως παίζεται όμως και τι θα πρέπει να ξέρεις για το άθλημα Darts; Επίσης ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία, που καλό θα ήταν να γνωρίζεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC;

darts news pdc

Παρακάτω θα βρείτε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC:

 • Έτος που έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC: 1994
 • Πρώτος Πρωταθλητής: Ο Άγγλος Ντένις Πρίστλεϊ
 • Τελευταίος Πρωταθλητής (2022): Ο Σκωτσέζος Πίτερ Ράιτ
 • Περισσότερους τίτλους: Ο Άγγλος Φιλ Τέιλορ (14 τίτλοι)
 • Τόπος διεξαγωγής: 1994 έως 2007 στην ταβέρνα Circus στο Purfleet, Essex. Από το 2008 στο Alexandra Palace στο Λονδίνο
 • Αριθμός παικτών που συμμετέχουν: 96 (2022)
 • Συνολικό έπαθλο- Χρηματικό ποσό (2022): 2.500.000 λίρες Αγγλίας, 500.000 λίρες Αγγλίας για τον νικητή
 • Μεγάλος χορηγός του τουρνουά: Η στοιχηματική εταιρεία William Hill (δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα). Η Επίσημη ονομασία του τουρνουά είναι Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών William Hill.

Darts News PDC- Ο δρόμος προς την κούπα

Ενδιαφέρον στοιχείο που καλό είναι να γνωρίζεις, είναι ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών PDC οι παίκτες από την Αγγλία αποτελούν την πλειοψηφία. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα. Επίσης αρκετούς παίκτες, στους οποίους μπορείς και να ποντάρεις φυσικά, έχει η Ολλανδία. Μπορείς να δεις παρακάτω, πως ένας παίκτης φτάνει έως τον τίτλο στο ίσως σημαντικότερο πρωτάθλημα Darts στον κόσμο.

Οι παίκτες είναι χωρισμένοι σε τρία επίπεδα. Κάθε γύρος είναι νοκ-άουτ και κρίνεται ανάλογα τον γύρο σε “Best of 5” έως “Best of 13”. Οι καλύτεροι 32 παίκτες σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη “PDC Order of Merit” είναι αυτόματα στον δεύτερο γύρο του τουρνουά. Επίσης, οι καλύτεροι 32 παίκτες της κατάταξης “PDC Pro Tour Order of Merit” (μιας κατάταξης όπου συμπεριλαμβάνονται διάφορα τουρνουά Darts), οι οποίοι δεν εμφανίζονται στην πρώτη λίστα με τους 32 αντιμετωπίζουν στον πρώτο γύρο τα 32 Wildcards. Δηλαδή παίκτες, οι οποίοι κέρδισαν τα εισιτήρια τους μέσω επιλεγμένων τουρνουά. Εάν ξέρεις τον Έλληνα παίκτη Γιάννης Μιχαήλ, να σου πούμε ότι έχει συμμετοχή σε αυτό του τουρνουά χάρη σε Wildcard.

Όταν γράφουμε “Best of 5” εννοούμε ότι προκρίνεται ο παίκτης, ο οποίος θα φτάσει πρώτος τα τρία σετ, καθώς πέντε σετ είναι ο μέγιστος αριθμός για αυτόν τον γύρο. Ο τελικός κρίνεται σε “Best of 13”, δηλαδή κερδίζει αυτός που θα φτάσει πρώτος τα επτά σετ. Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τους γύρους και σε πόσα σετ κρίνονται οι νίκες:

Πρώτος γύροςΔεύτερος γύροςΤρίτος γύροςΤέταρτος γύροςΠροημιτελικόςΗμιτελικόςΤελικός
Best of 5Best of 5Best of 7Best of 7Best of 9Best of 11Best of 13

Κανονισμοί παιχνιδιού Darts στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC

Καταρχάς να σου αναφέρουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για το άθλημα των Darts, δηλαδή τα βελάκια. Όπως όλοι θα έχουμε δει σε κάποιο μπαρ, το άθλημα του Darts παίζεται ρίχνοντας μικρά βελάκια σε έναν κυκλικό στόχο, ο οποίος κρέμεται σε έναν τοίχο. Η απόσταση από την γραμμή βολής έως τον στόχο είναι 2,37 μέτρα. Το ύψος του στόχου είναι 1,73 μέτρα έως το κέντρο του στόχου.

Κάθε παίκτης ρίχνει κάθε φορά τρία βελάκια, δηλαδή έχει τρεις προσπάθειες, μέχρι να έρθει η σειρά του αντιπάλου και πάλι. Να ξέρεις ότι μετράνε μόνο τα βελάκια που μένουν πάνω στον στόχο, χωρίς να πέσουν, έως την στιγμή που θα τα απομακρύνει ο παίκτης από τον στόχο. Για τον λόγο αυτό, πολλές φορές ίσως παρατηρείς ότι οι παίκτες βιάζονται να κατεβάσουν τα βελάκια από τον στόχο, ώστε να μην πέσουν και χαθούν οι πόντοι.

Το παιχνίδι που παίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC και μας ενδιαφέρει για το στοίχημα βελάκια, είναι απλό. Να γνωρίζεις ότι το παιχνίδι ξεκινάει με τον κάθε παίκτη να έχει 501 πόντους. Συνεπώς ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος τους μηδέν πόντους κερδίζει τον γύρο, που ονομάζεται leg. Στη συνέχεια, ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος τα τρία leg κερδίζει το σετ. Ανάλογα σε ποιον γύρο βρίσκονται οι παίκτες, πρέπει να κερδίσουν από τρία έως επτά σετ, ώστε να είναι νικητές (μπορείς να δεις τον πίνακα πάνω).

Οι πόντοι στα Darts

Στον στόχο θα δεις πως υπάρχουν οι αριθμοί 1 έως 20. Επίσης, υπάρχουν λεπτές γραμμές σε κάθε αριθμό. Αν οι παίκτες πετύχουν τις εξωτερικές λεπτές γραμμές παίρνουν διπλάσιους πόντους από τον αριθμό που αναγράφεται, ενώ στις εσωτερικές λεπτές γραμμές τους τριπλάσιους πόντους. Ο ανώτερος αριθμός πόντων για μια βολή είναι 3Χ20, δηλαδή εξήντα πόντοι. Ο κεντρικός κύκλος δίνει στον παίκτη 25 πόντους, ενώ ο στόχος που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο δίνει 50 πόντους και ονομάζεται Βulls-Eye.

Tο παιχνίδι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC ξεκινάει με Straight-In, δηλαδή ο παίκτης μπορεί να ρίξει το βελάκι όπου θέλει. Για να κερδίσει τον γύρο όμως θα πρέπει να φτάσει ακριβώς τους μηδέν πόντους. Έστω και έναν πόντο κάτω από το μηδέν να φτάσει, ακυρώνεται η τελευταία του προσπάθεια. Σημαντικό να γνωρίζεις, είναι ότι ο γύρος μπορεί να τελειώσει μόνο με Double- Out, δηλαδή ο παίκτης θα πρέπει να πετύχει τις λεπτές γραμμές που δίνουν διπλάσιους πόντους. Εναλλακτικά μπορεί να τελειώσει το παιχνίδι πετυχαίνοντας το Bulls- Eye.

Τέλος, ο γρηγορότερος τρόπος να τελειώσει κάποιος τον γύρο, δηλαδή να φτάσει από το 501 στο 0, είναι το Nine-Dart-Finish. Eίναι δηλαδή το τέλειο παιχνίδι, όπου χωρίς λάθη φτάνεις κατευεθείαν στο 0 και στην νίκη του γύρου. Υπάρχουν 71 τρόποι, για να πετύχει ένας παίκτης τον τέλειο γύρο. Θα πρέπει να ξέρεις όμως, ότι έως το 2022, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα PDC, αυτό έχει γίνει μόλις 13 φορές. Επίσης, δυο παίκτες έχουν καταφέρει να το πετύχουν από δυο φορές.

Σημαντική ορολογία Darts

 • Straight-In: Όταν το παιχνίδι ξεκινάει με οποιοδήποτε στόχο. Ισχύει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC.
 • Double-Out: O μοναδικός τρόπος να τελειώσει ένας γύρος. Ο παίκτης πρέπει να πετύχει σημείο που να δίνει διπλούς πόντους ή το Bulls- Eye.
 • Bulls-Eye: Ο κεντρικός στόχος, ο οποίος δίνει 50 πόντους.
 • Outer Bull: Ο κεντρικός κύκλος, γύρω από τον κεντρικό στόχο. Δίνει 25 πόντους.
 • Caller: Όταν ο παίκτης πέφτει με τους πόντους κάτω από το μηδέν και η προσπάθεια ακυρώνεται.
 • Sudden- Death: Από το 2022 δεν ισχύει αυτός ο κανονισμός. Μέχρι τότε ίσχυε ο κανόνας του ξαφνικού θανάτου για την νίκη του τελευταίου σετ σε περίπτωση ισοπαλίας. Δηλαδή έπρεπε στο τελευταίο σετ, ο παίκτης να κερδίσει με δυο γύρους (leg) διαφορά και σε περίπτωση 5-5,ο τελευταίος γύρος έκρινε όλο το ματς. Από το 2022 κάθε σετ ολοκληρώνεται το πολύ με το πέμπτο leg.

Ελληνικές συμμετοχές

Αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζεις είναι ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών PDC έχει υπάρξει και ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για τον κορυφαίο Έλληνα του αθλήματος Γιάννη Μιχαήλ (John Michael). Ο Έλληνας με το παρατσούκλι “Deadly Rose” έχει προκριθεί τέσσερις φορές στο κορυφαίο τουρνουά Darts, τις χρονιές 2015, 2016, 2017 και 2022. Και τις τέσσερις φορές αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο. Όμως όπως θα ξέρεις και μόνο η συμμετοχή στο κορυφαίο τουρνουά είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.