24/7/2023

Το Australian Open είναι μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στο τένις και ένα από τα τέσσερα Grand Slam. Φυσικά εάν ασχολούμαστε με το τένις, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά γεγονότα για ένα από τα πιο ιστορικά τουρνουά του τένις και γενικότερα του αθλητισμού. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το Αυστραλιανό Όπεν. Βέβαια στην σελίδα μας θα βρείτε και περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πως παίζεται το τένις.

Australian Open Stadium 2023
© Steve Collis / CC-BY-SA-2.0

Επίσης να πούμε ότι το Αυστραλιανό Όπεν διεξάγεται σε ακρυλική επιφάνεια, δηλαδή μοιάζει αρκετά με το Αμερικανικό Όπεν. Διεξάγεται στη Μελβούρνη στην Αυστραλία και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα που διεξάγονται σε έδαφος της Αυστραλίας. Η ιστορία του συγκεκριμένου Όπεν μετράει πάνω από εκατό χρόνια.

Η ιστορία του Αυστραλιανού Όπεν

Το πρώτο τουρνουά διεξήχθη το 1905 και ήταν γνωστό ως Australasian Championships. Επίσης, το 1927 μετονομάστηκε σε Australian Championships, ενώ με την σημερινή ονομασία του, δηλαδή Australian Open, διεξήχθη πρώτη φορά το 1969. Φυσικά, το τουρνουά διεξάγεται παραδοσιακά στη Μελβούρνη, όμως κάποιες χρονιές στο παρελθόν η διοργανωση έχει διεξαχθεί και σε άλλες πόλεις, όπως το Σίδνεϊ.

Επιπρόσθετα, μια άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι έως το 1987 το τουρνουά διεξαγόταν σε επιφάνεια με γρασίδι. Έπειτα έγινε η αλλαγή σε σκληρή επιφάνεια, αρχικά χρώματος πράσινο και από το 2008 σε μπλε ακρυλική επιφάνεια. Βέβαια, να πούμε ότι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο είναι το Rod Laver Arena, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1988. Η χωρητικότητα του είναι 14.820.

Γενικές πληροφορίες Australian Open

Διοργάνωση 🎾Αυστραλιανό Όπεν
Έτος πρώτου τουρνουά:1905
Ημερομηνίες διεξαγωγής:Μέσα Ιανουαρίου- τέλη Ιανουαρίου
Πόλη διεξαγωγής:Μελβούρνη, Αυστραλία
Επιφάνεια γηπέδου:Ακρυλικό
Περισσότερες κατακτήσεις Άντρες:Νόβακ Τζόκοβιτς (10)
Περισσότερες κατακτήσεις Γυναίκες:Μάργκαρετ Κορτ (11)
Χωρητικότητα μεγαλύτερου γηπέδου:14.820

Επίσης, υπάρχει μια ακόμα σημαντική πληροφορία γύρω από το Γκραντ Σλαμ της Αυστραλίας. Έχει να κάνει με το Logo, δηλαδή το έμβλημα, της διοργάνωσης. Έως το 2016 το Logo του τουρνουά απεικόνιζε τη σιλουέτα του Στέφαν Έντμπεργκ. Ο Σουηδός θεωρείται από τις μεγάλες προσωπικότητες του τένις και κέρδισε μεταξύ άλλων δύο φορές το Αυστραλιανό Όπεν. Από το 2017 το Australian Open έχει νέο Logo, το οποίο είναι πιο μοντέρνο και πιο φιλικό ως προς την νέα γενιά.

Παίκτες που έγραψαν ιστορία στο Ρολάν Γκαρός

Φυσικά υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες του τένις, οι οποίοι μας χάρισαν εντυπωσιακές στιγμές και έγραψαν ιστορία στο Αυστραλιανό Όπεν με τα επιτεύγματα τους. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο την ιδιαιτερότητα της ακρυλικής επιφάνειας του Australian Open, αλλά και τις προηγούμενες επιφάνειες στη διοργάνωση. Αρχικά το τουρνουά διεξαγόταν σε επιφάνεια με γρασίδι. Έπειτα, από το 1988 σε πράσινη σκληρή επιφάνεια και από το 2008 σε ακρυλική μπλε επιφάνεια, όμοια με αυτή του Αμερικανικού Όπεν. Παρακάτω θα δούμε τα ρεκόρ σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και ποιοι παίκτες κατάφεραν να πάρουν το τρόπαιο σε διαφορετικές επιφάνειες.

Τα ρεκόρ σε άντρες και γυναίκες

Αρχικά, να πούμε ότι στους άντρες ο απόλυτος κυρίαρχος του Αυστραλιανού Όπεν είναι ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς. Έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο Grand Slam 10 φορές, το οποίο αποτελεί το απόλυτο ρεκόρ. Επίσης, όποιος νομίζει ότι 10 κατακτήσεις σε ένα μόνο Grand Slam είναι απίστευτος αριθμός, στις γυναίκες η Μάργκαρετ Κορτ κατάφερε να κατακτήσει το Αυστραλιανό Όπεν 11 φορές. Οι 11 κατακτήσεις σε ένα μόνο Grand Slam αποτελεί ρεκόρ στις γυναίκες.

Ήταν και ρεκόρ τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες έως το 2019, όταν και ο Ραφαέλ Ναδάλ κατέκτησε το δωδέκατο Ρολάν Γκαρός της καριέρας του. Η Μάργκαρετ Κορτ, η οποία κατάγεται από την Αυστραλία έχει πολλά ρεκόρ στις γυναίκες, ένα από τα οποία είναι τα περισσότερα Γκραν Σλαμ ως μητέρα. Κατέκτησε τρία Grand Slam ως μητέρα, ρεκόρ το οποίο μοιράζεται με την Κιμ Κλάιστερς. Η τενίστρια από το Βέλγιο κατέκτησε επίσης τρία Γκραν Σλαμ μετά από την γέννηση της κόρης της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σουηδός Ματς Βίλαντερ είναι ο μοναδικός τενίστας, ο οποίος κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν τόσο σε γρασίδι όσο και σε σκληρή πράσινη επιφάνεια. Επίσης, ο Ρότζερ Φέντερερ και η Σερένα Γουίλιαμς είναι οι μοναδικοί αθλητές του τένις, οι οποίοι κατέκτησαν το Αυστραλιανό Όπεν σε πράσινη σκληρή επιφάνεια, αλλά και σε μπλε ακρυλική επιφάνεια.