31/5/2022

Το Ρολάν Γκαρός είναι ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά στο τένις και ένα από τα τέσσερα Grand Slam. Φυσικά εάν ασχολούμαστε με το τένις, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά στοιχεία για ένα από τα πιο παλιά τουρνουά του τένις και γενικότερα του αθλητισμού. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το Roland Garros. Βέβαια στην σελίδα μας θα βρείτε και περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πως παίζεται το τένις.

roland-garros-history-museum
© Ank Kumar / CC-BY-SA-4.0

Επίσης να πούμε ότι το Γαλλικό Όπεν πήρε το όνομα του από τον Γάλλο αεροπόρο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Ρολάν Γκαρός. Aρχικά ονομάστηκε ένα στάδιο για τένις στο κέντρο του Παρισιού Στάδιο Ρολάν Γκαρός. Αργότερα ονομάστηκε και το τουρνουά Ρολάν Γκαρός. Επιπρόσθετα, είναι το μοναδικό τουρνουά από όλα τα Grand Slam, το οποίο διεξάγεται σε χωμάτινη επιφάνεια. Τέλος, η περίοδος που διεξάγεται είναι πάντα μεταξύ τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου.

Η ιστορία του Ρολάν Γκαρός

Το πρώτο τουρνουά διεξήχθη το 1891, όπου συμμετείχαν αποκλειστικά ερασιτέχνες αθλητές του τένις. Επίσης να τονίσουμε, ότι ο πρώτος νικητής ήταν ο Βρετανός Μπριγκς. Βέβαια, το μικρό του όνομα παραμένει έως και σήμερα άγνωστο. Δηλαδή, το μόνο που μας είναι γνωστό γύρω από το πρόσωπο του είναι ότι ήταν Βρετανός, ο οποίος κατοικούσε στο Παρίσι. Πάντως αυτό δεν τον εμπόδισε, ώστε να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος νικητής του Γαλλικού Όπεν.

Το 1928 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σταδίου Ρολάν Γκαρός, το οποίο είχε σκοπό να φιλοξενήσει το Κύπελλο Ντέιβις. Από εκείνη την χρονιά το τουρνουά μετακόμισε εκεί. Από το 1934 διεξαγόταν ένα παράλληλο τουρνουά, που προοριζόταν πλέον και για επαγγελματίες αθλητές του τένις. Επίσης, από το 1968 το τουρνουά έγινε ανοιχτό τόσο για ερασιτέχνες όσο και για επαγγελματίες. Έκτοτε έγινε γνωστό και ως Γαλλικό Όπεν.

Γενικές πληροφορίες Roland Garros

Διοργάνωση 🎾Γαλλικό Όπεν
Έτος πρώτου τουρνουά:1891
Ημερομηνίες διεξαγωγής:Τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου
Πόλη διεξαγωγής:Παρίσι, Γαλλία
Επιφάνεια γηπέδου:Χώμα
Περισσότερες κατακτήσεις Άντρες:Ράφαελ Ναδάλ (13)
Περισσότερες κατακτήσεις Γυναίκες:Κρις Έβερτ (7)
Χωρητικότητα μεγαλύτερου γηπέδου:15.225

Επίσης, όσων αφορά τα γήπεδα, να τονίσουμε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα τουρνουά Grand Slam, η χωρητικότητα είναι αρκετά μικρότερη. Αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αναβάθμιση στα γήπεδα, το στάδιο με την μεγαλύτερη χωρητικότητα είναι το “Court Philippe Chatrier”, στο οποίο διεξάγεται και ο τελικός και η χωρητικότητα είναι 15.225.

Παίκτες που έγραψαν ιστορία στο Ρολάν Γκαρός

Φυσικά υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες του τένις, οι οποίοι μας χάρισαν εντυπωσιακές στιγμές και έγραψαν ιστορία στο Ρολάν Γκαρός με τα επιτεύγματα τους. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο την ιδιαιτερότητα της χωμάτινης επιφάνειας του Ρολάν Γκαρός. Η επιφάνεια αυτή έχει την τάση να ελαττώνει την ταχύτητα της μπάλας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιχνίδια στο συγκεκριμένο τουρνουά να διαρκούν περισσότερη ώρα. Επίσης, πολλοί κορυφαίοι αθλητές στην ιστορία του τένις δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το συγκεκριμένο Grand Slam, καθώς δεν τους βόλευε η επιφάνεια, ενώ οι αθλητές που κυριαρχούν στο χώμα συνήθως δυσκολεύονται στα υπόλοιπα τουρνουά.

Τα ρεκόρ σε άντρες και γυναίκες

Αρχικά, να πούμε ότι στους άντρες ο απόλυτος “Βασιλιάς του χώματος” Ράφαελ Ναδάλ, είναι ο κυρίαρχος του τουρνουά σε κατακτήσεις. Δηλαδή έχει καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο στο Γαλλικό Όπεν 13 φορές. Επιπρόσθετα, να τονίσουμε ότι όσες φορές έπαιξε τελικό στο συγκεκριμένο τουρνουά, δεν έχασε ποτέ. Επομένως, αυτό σημαίνει ότι έχει 13 νίκες σε 13 προσπάθειες σε τελικό Ρολάν Γκαρός, το οποίο αποτελεί σίγουρα ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει.

Στις γυναίκες το ρεκόρ κατακτήσεων στο Ρολάν Γκαρός το έχει η Κρις Έβερτ. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες τενίστριες όλων των εποχών, η οποία κατέχει το ρεκόρ σε παρουσία τελικών Grand Slam με 34 συμμετοχές. Έχει κατακτήσει 18 τίτλους Grand Slam στην καριέρα της, ενώ είναι η πιο πετυχημένη αθλήτρια τένις στο Αμερικανικό Όπεν, όπου μοιράζεται την πρώτη θέση με την Σερένα Γουίλιαμς με έξι κατακτήσεις. Επίσης, να τονίσουμε ότι στο Ρολάν Γκαρός έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες κατακτήσεις, στο σύνολο επτά.

Φυσικά, έχουμε περισσότερους αθλητές τένις που έγραψαν ιστορία στο Ρολάν Γκαρός, όπως ο Μπιέρν Μποργκ στους άντρες με συνολικά έξι κατακτήσεις Ρολάν Γκαρός ή και η Ζυστίν Ενέν, με τέσσερις κατακτήσεις, από τις οποίες οι τρεις ήταν συνεχόμενες. Επίσης, από την άλλη πλευρά, μεγάλα ονόματα του τένις που δεν κατάφεραν ποτέ να κατακτήσουν το Γαλλικό Όπεν είναι ο Πιτ Σάμπρας, ο Μπόρις Μπέκερ ή στις γυναίκες η Βένους Γουίλιαμς και η Μαρτίνα Χίνγκις.