14/9/2022

Το US Open είναι ένα από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στο τένις και ένα από τα τέσσερα Grand Slam. Φυσικά εάν ασχολούμαστε με το τένις, καλό θα είναι να ξέρουμε ορισμένα βασικά στοιχεία. Ειδικά για ένα από τα πιο παλιά τουρνουά του τένις και γενικότερα του αθλητισμού. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το Αμερικανικό Όπεν. Βέβαια στην σελίδα μας θα βρείτε και περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα πως παίζεται το τένις.

us-open-history
© Edwin Martinez / CC-BY-2.0

Επίσης να πούμε ότι το Αμερικανικό Όπεν διεξάγεται τελευταίο κατά σειρά στο ημερολογιακό έτος από όλα τα Grand Slam στο τένις. Επιπρόσθετα, το τουρνουά αρχίζει τέλη Αυγούστου και τελειώνει αρχές Σεπτεμβρίου. Η διοργάνωση διαρκεί δύο εβδομάδες. Επιπρόσθετα να πούμε ότι στο US Open θα δούμε πρωταθλήματα στα απλά ανδρών και γυναικών, αλλά και στα διπλά ανδρών και γυναικών. Τέλος, υπάρχει και το μικτό ζευγαριών.

Η ιστορία του US Open

Το πρώτο τουρνουά διεξήχθη το 1881, με την ονομασία Εθνικό Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. Championship). Το “Όπεν” σημαίνει ότι είναι ανοιχτό για όλους τους παίκτες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Αυτό τον χαρακτήρα τον απέκτησε το 1968. Ο τελικός στο μονό γυναικών είναι πάντα το Σάββατο, ενώ των ανδρών την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελούν οι τελικοί το 1987, όπου λόγω βροχής ο τελικός γυναικών αναβλήθηκε και διεξήχθη την Κυριακή.Έτσι ο τελικός των ανδρών έγινε για πρώτη φορά την Δευτέρα.

Επίσης, αναβολές γινότανε και μετά το 1987, όμως από το 2016 οι τελικοί γίνονται σε γήπεδο που προστατεύεται από την βροχή. Έτσι, οι τελικοί γίνονται ξανά όπως παλαιότερα, το Σάββατο και την Κυριακή. Το τουρνουά διεξάγεται στην Νέα Υόρκη. Βέβαια, το κύριο στάδιο ήταν μέχρι το 1997 το “Louis Armstrong Stadium”. Έπειτα έγινε το νέο “Arthur Ashe Stadium”, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γήπεδο τένις στον κόσμο. Δηλαδή διαθέτει 22.547 θέσεις και μια κυλιόμενη σκεπή, η οποία χρησιμοποιείται σε περίπτωση βροχής.

Γενικές πληροφορίες US Open

Διοργάνωση 🎾Αμερικανικό Όπεν
Έτος πρώτου τουρνουά:1881
Ημερομηνίες διεξαγωγής:Τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου
Πόλη διεξαγωγής:Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Επιφάνεια γηπέδου:Ακρυλικό
Περισσότερες κατακτήσεις Άντρες (Open Era):Κόνορς, Σάμπρας και Φέντερερ (5)
Περισσότερες κατακτήσεις Γυναίκες (Open Era):Κρις Έβερτ και Σ. Γουίλιαμς (6)
Χωρητικότητα μεγαλύτερου γηπέδου:22.547

Επίσης, όσων αφορά τα γήπεδα, να τονίσουμε ότι το US Open διεξάγεται σε επιφάνεια με ακρυλικό. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Από το 1881 έως και το 1974, το τουρνουά διεξαγόταν με επιφάνεια το γρασίδι. Έπειτα, από το 1975 έως το 1977 με χωμάτινη επιφάνεια. Από το 1978 έως και σήμερα είναι με επιφάνεια ακρυλικό.

Ιστορικά γεγονότα στο Αμερικανικό Όπεν

Φυσικά υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες του τένις, οι οποίοι μας χάρισαν μεγάλες στιγμές και έγραψαν την δική τους ιστορία στο US Open με τα κατορθώματα τους. Όμως στο Αμερικανικό Όπεν ξεκίνησαν και κάποιες καινοτομίες στο σύγχρονο τένις. Δηλαδή, το συγκεκριμένο Grand Slam ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε το instant replay, δηλαδή το δικαίωμα να παρέμβει η κάμερα σε αμφισβητούμενες φάσεις. Το 2006 ξεκίνησε η χρησιμοποίηση αυτής της τεχνολογίας. Επίσης, από το 2018 είναι διαθέσιμη σε όλα τα γήπεδα του US Open.

Pre-Open Era και Open Era

Αρχικά, να πούμε ότι όταν αναφερόμαστε στα ρεκόρ, για παράδειγμα κατάκτησης τίτλων, πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό. Επομένως, έχουμε την Pre-Open Era και την Open Era. Δηλαδή η Open Era είναι το τουρνουά με την σημερινή της μορφή, όπου είναι ανοικτή διοργάνωση τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες τενίστες. Πιο πριν τα Grand Slam ήταν μια κλειστή διοργάνωση μόνο για ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος. Από το 1968 στα Grand Slam συμμετέχουν και επαγγελματίες. Για τον λόγο αυτό τρία από τα τέσσερα Grand Slam έχουν την λέξη “Open”, όπως το US Open.

Ρεκόρ στους άνδρες και στις γυναίκες

Δηλαδή εάν λάβουμε υπόψιν όλα τα τουρνουά, στους άντρες το ρεκόρ κατάκτησης έχουν τρεις αθλητές. Με επτά κατακτήσεις οι Ρίτσαρντ Σίαρς, Γουίλιαμ Λαρντ και Μπιλ Τίλντεν μοιράζονται την πρώτη θέση. Όμως και οι τρεις ανήκουν στην Pre-Open Era. Επιπρόσθετα, στην Open Era έχουμε και πάλι τρεις αθλητές να μοιράζονται τις περισσότερες κατακτήσεις. Τζίμι Κόμονς, Πιτ Σάμπρας και Ρότζερ Φέντερερ έχουν από πέντε.

Επίσης το ίδιο έχουμε και στις γυναίκες, με την Μόλα Μάλορι να έχει οκτώ κατακτήσεις στην Pre-Open Era. Το ρεκόρ κατάκτησης US Open στην νεότερη εποχή μοιράζονται οι Κρις Έβερτ και Σιρίνα Γουίλιαμς με συνολικά έξι κατακτήσεις. Ο αριθμός αυτών των κατακτήσεων απέχει φυσικά κατά πολύ από τις νέες τενίστριες που αγωνίζονται σήμερα.

Δηλαδή το 2020 η Ναόμι Οσάκα κατέκτησε για δεύτερη φορά το Αμερικανικό Όπεν και στους άντρες ο Ντόμινικ Τιμ το κατέκτησε για πρώτη φορά. Για τον Αυστριακό ήταν μόλις το πρώτο του Grand Slam. Το ίδιο σκηνικό είχαμε και τα επόμενα δυο χρόνια. Δηλαδή είδαμε τους νικητές στους άνδρες και στις γυναίκες να κατακτούν στο Αμερικανικό Όπεν το πρώτο τους προσωπικό Grand Slam. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η Ίγκα Σφιόντεκ. Η Πολωνή αθλήτρια του τένις κατέκτησε ναι μεν το 2022 τον πρώτο της τίτλο στο US Open. Προηγουμένως όμως είχε κατακτήσει δύο φορές το Ρολάν Γκαρός, το 2020 και το 2022. Η Σφιόντεκ είναι η πρώτη αθλήτρια τένις από την Πολωνία με τίτλο σε μονό Grand Slam.