Μπορεί να μην αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα μας, όμως σίγουρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς φίλους του στοιχήματος σε όλο τον κόσμο. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών PDC, δηλαδή το Παγκόσμιο στα βελάκια ή αλλιώς Darts, θα διεξαχθεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 3 Ιανουαρίου 2022, όταν και θα είναι ο μεγάλος τελικός.

Καθώς όμως και στη χώρα μας όλο και περισσότεροι δείχνουν να ασχολούνται με αυτό το μεγάλο γεγονός στα βελάκια, οι καλύτερες στοιχηματικές εταιρείες στην χώρα μας έχουν συμπεριλάβει στο κουπόνι τους, το μεγαλύτερο τουρνουά στο άθλημα των Darts. Εδώ θα μάθετε τα πάντα για το άθλημα, το τουρνουά, τους καλύτερους παίκτες, αλλά και φυσικά για τις αποδόσεις και τις αγορές στο στοίχημα.

darts player pdc 21
© Sven Mandel / CC-BY-SA-4.0

Παρακάτω θα βρείτε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC:

 • Έτος που έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC: 1994
 • Πρώτος Πρωταθλητής: Ο Άγγλος Ντένις Πρίστλεϊ
 • Τελευταίος Πρωταθλητής (2021): Ο Ουαλός Γκέργουιν Πράις
 • Περισσότερους τίτλους: Ο Άγγλος Φιλ Τέιλορ (14 τίτλοι)
 • Τόπος διεξαγωγής: 1994 έως 2007 στην ταβέρνα Circus στο Purfleet, Essex. Από το 2008 στο Alexandra Palace στο Λονδίνο
 • Αριθμός παικτών που συμμετέχουν: 96
 • Συνολικό έπαθλο- Χρηματικό ποσό: 2.500.000 λίρες Αγγλίας, 500.000 λίρες Αγγλίας για τον νικητή
 • Μεγάλος χορηγός του τουρνουά: Η στοιχηματική εταιρεία William Hill (δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα). Η Επίσημη ονομασία του τουρνουά είναι Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών William Hill.

Ο δρόμος προς την κούπα και ο Έλληνας παίκτης

Όπως αναφέραμε προηγουμένως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 96 παίκτες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν και όσο πιο κοντά στον πολυπόθητο τίτλο. Όπως κάθε χρόνο οι παίκτες από την Αγγλία αποτελούν την πλειοψηφία, καθώς έχουν μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο άθλημα. 34 παίκτες από την Αγγλία θα λάβουν μέρος, με την Ολλανδία να είναι δεύτερη σε αυτόν τον τομέα με 10 παίκτες. Αρκετούς παίκτες έχει και η Ουαλία με 5. Γερμανία, Σκοτία και Αυστραλία θα έχουν από 4 εκπροσώπους.

Στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελών PDC θα συμμετέχει και ο κορυφαίος Έλληνας του αθλήματος Γιάννης Μιχαήλ (John Michael). Ο Έλληνας με το παρατσούκλι “Deadly Rose” θα συμμετέχει για τέταρτη φορά στο κορυφαίο τουρνουά Darts μετά τις χρονιές 2015, 2016 και 2017. Τις τρεις προηγούμενες φορές αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, όμως φέτος έχει σκοπό να προχωρήσει τουλάχιστον έναν γύρο. Το Παγκόσμιο είναι άλλωστε διαμορφωμένο με αυτόν τον τρόπο, ώστε κάθε πρόκριση στο τουρνουά να είναι πιο δύσκολη, αφού όλο και περισσότερα σετ χρειάζονται για την πρόκριση στον επόμενο γύρο (βλέπε πίνακα παρακάτω).

Οι παίκτες είναι χωρισμένοι σε τρία επίπεδα. Κάθε γύρος είναι νοκ-άουτ και κρίνεται ανάλογα τον γύρο σε “Best of 5” έως “Best of 13”. Οι καλύτεροι 32 παίκτες σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη “PDC Order of Merit” είναι αυτόματα στον δεύτερο γύρο του τουρνουά. Οι καλύτεροι 32 παίκτες της κατάταξης “PDC Pro Tour Order of Merit” (μιας κατάταξης όπου συμπεριλαμβάνονται διάφορα τουρνουά Darts), οι οποίοι δεν εμφανίζονται στην πρώτη λίστα με τους 32 θα αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο τα 32 Wildcards, παίκτες που κέρδισαν τα εισιτήρια τους μέσω επιλεγμένων τουρνουά. Τέτοιο εισιτήριο πήρε και ο Έλληνας Γιάννης Μιχαήλ.

Όταν γράφουμε “Best of 5” εννοούμε ότι προκρίνεται ο παίκτης, ο οποίος θα φτάσει πρώτος τα τρία σετ, καθώς πέντε σετ είναι ο μέγιστος αριθμός για αυτόν τον γύρο. Ο τελικός κρίνεται σε “Best of 13”, δηλαδή κερδίζει αυτός που θα φτάσει πρώτος τα επτά σετ. Αναλυτικά οι γύροι και σε πόσα σετ κρίνονται οι νίκες:

Πρώτος γύροςΔεύτερος γύροςΤρίτος γύροςΤέταρτος γύροςΠροημιτελικόςΗμιτελικόςΤελικός
Best of 5Best of 5Best of 7Best of 7Best of 9Best of 11Best of 13

Κανονισμοί παιχνιδιού Darts στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC

Καταρχάς κάποιες γενικές πληροφορίες για το άθλημα των Darts, δηλαδή τα βελάκια. Όπως όλοι θα έχουμε δει σε κάποιο μπαρ, το άθλημα του Darts παίζεται ρίχνοντας μικρά βελάκια σε έναν κυκλικό στόχο, ο οποίος κρέμεται σε έναν τοίχο. Η απόσταση από την γραμμή βολής έως τον στόχο είναι 2,37 μέτρα. Το ύψος του στόχου είναι 1,73 μέτρα έως το κέντρο του στόχου. Κάθε παίκτης ρίχνει κάθε φορά τρία βελάκια, δηλαδή έχει τρεις προσπάθειες, μέχρι να έρθει η σειρά του αντιπάλου και πάλι. Μετράνει μόνο τα βελάκια που μένουν πάνω στον στόχο, χωρίς να πέσουν, έως την στιγμή που θα τα απομακρύνει ο παίκτης από τον στόχο. Για τον λόγο αυτό, πολλές φορές οι παίκτες βιάζονται να κατεβάσουν τα βελάκια από τον στόχο, ώστε να μην πέσουν και χαθούν οι πόντοι.

Το παιχνίδι που παίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC και μας ενδιαφέρει για το στοίχημα βελάκια, είναι απλό. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον κάθε παίκτη να έχει 501 πόντους. Ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος τους μηδέν πόντους κερδίζει τον γύρο, που ονομάζεται leg. Ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος τα τρία leg κερδίζει το σετ. Ανάλογα σε ποιον γύρο βρίσκονται οι παίκτες, πρέπει να κερδίσουν από τρία έως επτά σετ, ώστε να είναι νικητές (βλέπε πίνακα πάνω).

Στον στόχο υπάρχουν οι αριθμοί 1 έως 20. Υπάρχουν λεπτές γραμμές σε κάθε αριθμό. Αν οι παίκτες πετύχουν τις εξωτερικές λεπτές γραμμές παίρνουν διπλάσιους πόντους από τον αριθμό που αναγράφεται, ενώ στις εσωτερικές λεπτές γραμμές τους τριπλάσιους πόντους. Ο ανώτερος αριθμός πόντων για μια βολή είναι 3Χ20, δηλαδή εξήντα πόντοι. Ο κεντρικός κύκλος δίνει στον παίκτη 25 πόντους, ενώ ο στόχος που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο δίνει 50 πόντους και ονομάζεται Βulls-Eye.

Tο παιχνίδι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC ξεκινάει με Straight-In, δηλαδή ο παίκτης μπορεί να ρίξει το βελάκι όπου θέλει. Για να κερδίσει τον γύρο όμως θα πρέπει να φτάσει ακριβώς τους μηδέν πόντους. Έστω και έναν πόντο κάτω από το μηδέν να φτάσει, ακυρώνεται η τελευταία του προσπάθεια. Ο γύρος επίσης μπορεί να τελειώσει μόνο με Double- Out, δηλαδή ο παίκτης θα πρέπει να πετύχει τις λεπτές γραμμές που δίνουν διπλάσιους πόντους. Εναλλακτικά μπορεί να τελειώσει το παιχνίδι πετυχαίνοντας το Bulls- Eye.

Ο γρηγορότερος τρόπος να τελειώσει κάποιος τον γύρο, δηλαδή να φτάσει από το 501 στο 0, είναι το Nine-Dart-Finish. Eίναι δηλαδή το τέλειο παιχνίδι, όπου χωρίς λάθη φτάνεις κατευεθείαν στο 0 και στην νίκη του γύρου. Υπάρχουν 71 τρόποι, για να πετύχει ένας παίκτης τον τέλειο γύρο. Έως σήμερα όμως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αυτό έχει γίνει μόλις εννέα φορές, με τελευταίο παίκτη που το πετυχαίνει να είναι ο Γκάρι Άντερσον το 2016. Δυο παίκτες έχουν καταφέρει να το πετύχουν από δυο φορές. Οι σημαντικότεροι όροι παρακάτω:

 • Straight-In: Όταν το παιχνίδι ξεκινάει με οποιοδήποτε στόχο. Ισχύει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC.
 • Double-Out: O μοναδικός τρόπος να τελειώσει ένας γύρος. Ο παίκτης πρέπει να πετύχει σημείο που να δίνει διπλούς πόντους ή το Bulls- Eye.
 • Bulls-Eye: Ο κεντρικός στόχος, ο οποίος δίνει 50 πόντους.
 • Outer Bull: Ο κεντρικός κύκλος, γύρω από τον κεντρικό στόχο. Δίνει 25 πόντους.
 • Caller: Όταν ο παίκτης πέφτει με τους πόντους κάτω από το μηδέν και η προσπάθεια ακυρώνεται.
 • Sudden- Death: Από φέτος δεν ισχύει αυτός ο κανονισμός. Μέχρι πέρσι ίσχυε ο κανόνας του ξαφνικού θανάτου για την νίκη του τελευταίου σετ σε περίπτωση ισοπαλίας. Δηλαδή έπρεπε στο τελευταίο σετ, ο παίκτης να κερδίσει με δυο γύρους (leg) διαφορά και σε περίπτωση 5-5,ο τελευταίος γύρος έκρινε όλο το ματς. Από φέτος κάθε σετ ολοκληρώνεται το πολύ με το πέμπτο leg.

Τα φαβορί για τον τίτλο- Οι αποδόσεις Darts στην Stoiximan

Κάποιες στοιχηματικές εταιρείες δεν έχουν στο κουπόνι τους το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα PDC, ενώ κάποιες άλλες έχουν όλα τα ματς, αλλά και μακροχρόνια στοιχήματα. Κατά την άποψη μας οι εταιρείες Bet365, Novibet και Stoiximan είναι πάρα πολύ καλές επιλογές, ώστε να ποντάρεις στους αγώνες στα βελάκια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι αποδόσεις είναι ελκυστικές και έχεις την δυνατότητα να ποντάρεις στα μακροχρόνια στοιχήματα, δηλαδή για παράδειγμα στον νικητή του τουρνουά. Παρακάτω τα φαβορί για τον τίτλο. Τονίζουμε ότι οι αποδόσεις ενδέχεται να αλλάξουν και ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Η απόδοση για νικητή τουρνουά τον Έλληνα παίκτη Τζον Μάικλ, είναι στην Στοιχιμαν 1000.

favori stoiximan darts 21
© Stoiximan, Screenshot: 16.12.21

Μάθε παρακάτω όλα τα νέα για προσφορές και ευκαιρίες στις στοιχηματικές εταιρείες, αλλά και για ευκαιρίες σε μακροχρόνια στοιχήματα:

News 🚨

Ακτή Ελεφαντοστού- Αλγερία με Bwin Live Streaming* και Price Boost*

Τελευταία αγωνιστική στην φάση των ομίλων του Copa Africa και οι ομάδες έχουν μια τελευταία ευκαιρία για πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο αγώνας που ξεχωρίζει σήμερα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι. Η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει την νυν κάτοχο του τροπαίου και ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση Αλγερία. Η Αλγερία όμως χρειάζεται μόνο νίκη για Περισσότερα...

ΠΑΟΚ- ΑΕΚ με πλήθος αγορών και Price Boost* στην Sportingbet

Ο προημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας έχει στο πρόγραμμα απόψε το ντέρμπι των “Δικεφάλων”. Ο ΠΑΟΚ θα μονομαχήσει με την ΑΕΚ για μια θέση στα ημιτελικά του θεσμού. Θα ακολουθήσει ρεβάνς στην έδρα της ΑΕΚ, ενώ ισχύει κανονικά ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Η Sportingbet προσφέρει για τα εγγεγραμμένα μέλη στον συγκεκριμένο αγώνα ανταγωνιστικές αποδόσεις, Περισσότερα...

Μπράιτον- Τσέλσι με Price Boost* στην Vistabet

Απόψε η Premier League έχει στο πρόγραμμα έναν αγώνα, καθώς ο αγώνας της Μπέρνλι με την Γουότφορντ αναβλήθηκε. Η Τσέλσι όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει απόψε την Μπράιτον εκτός έδρας και έχει φυσικά στόχο την επιστροφή στις νίκες, μετά την πικρή ήττα με 0-1 στην έδρα της Μάντσεστερ Σίτι. Στο κουπόνι της Vistabet.gr θα βρεις Περισσότερα...